Wij ontwerpen alleen huizen waar wij zelf in willen wonen

Architecten nieuwe design-woningen Parijsch

Archtiecten Parkhouse Culemborg
Maarten Terberg (l) en Jeroen Makkink

Culemborg heeft een traditie als designstad en meubelstad. Deze geschiedenis was een van de inspiratiebronnen voor een project met 19 designwoningen. “Wat ons opviel aan deze plek, was de uitzonderlijke maat, de ligging in de natuur aan de oever, het uitzicht en de oriëntatie ten opzichte van de zon. Hier moest iets bijzonders komen. Dat gaan de ParkHouses zeker worden.”  

Design begint met buiten de geijkte paden denken. Maarten Terberg en Jeroen Makkink van het Utrechtse bureau EVA Architecten dachten: “Hoe mooi zou het zijn als je de woningen hier breder kunt maken dan gebruikelijk, zodat je vanuit alle ruimtes in huis dit prachtige uitzicht hebt.” Het jonge bureau werd gevraagd voor het ontwerp omdat zij dicht bij de doelgroep staan. “Eigenlijk zijn wij zelf de doelgroep,” lachen Maarten en Jeroen. “Voor mij kwam dit project iets te laat,” vertelt Jeroen. “Ik heb net een ander huis gekocht.”  

Een design-woning, wat is dat eigenlijk?
“Een goed ontwerp begint met de mogelijkheden die je hebt,” vertelt Jeroen. “Iedereen kent minimaal 5 mensen die in een traditionele woning wonen: 5.40 m breed, keuken aan de voorkant, woonkamer bij de achtertuin. Sommige mensen willen iets bijzonders en met design hoef je je niet aan standaard bouwmaten te houden.” Jeroen en Maarten kozen voor eigentijdse moderne vormgeving die echt afwijkt van het traditionele. Niet alleen de materiaalkeuze is anders, het blok van 4 woningen is vormgegeven als een sculptuur in het landschap. Er wordt heel speels omgegaan met de ruimte, bijvoorbeeld door hoogteverschillen. Het is alsof je in een vrijstaande woning woont. “En alles is meegenomen in het ontwerp en vormt zo een eenheid. Zelfs de deurbel is mee ontworpen.”   

Buiten de geijkte paden denken

Woonwensen van nu
Een ontwerp komt niet uit de lucht vallen. “Hoe woon je het liefst?” vroegen de architecten aan mogelijke toekomstige bewoners. Daar kwamen interessante wensen uit. De keuken mag ruim zijn en dichtbij de tuin. Deze mensen willen niet het hele huis door hoeven om een biertje uit de koelkast pakken als ze met vrienden in de tuin zitten. Samen koken en samen eten is ook steeds belangrijker. De zithoek wordt minder belangrijk. Liever een grotere keuken waarin je niet alleen kookt, maar waar je ook veel tijd doorbrengt met familie en vrienden. “Wat wij verder veel zien is dat mensen kiezen voor stalen deuren met glas, zodat je door de ruimtes heen kunt kijken.”    

Alle ruimte voor je eigen stijl
Jeroen en Maarten ontwierpen woningen van 8 meter breed met de leefruimte in een grote L-vorm. Zo heb je heel veel keuzevrijheid voor de indeling. Wil je een woonkeuken aan de tuinkant? Dan kan dat. Wil je vanaf je zithoek uitzicht op de tuin? Net zo makkelijk. De strakke lijnen van ParkHouse geven je eigen stijl alle ruimte. Door verschillende stijlen te combineren krijg je je eigen unieke design. Nu zien we bijvoorbeeld veel Scandinavische invloeden en een Bohemian stijl.  

Het heerlijke buitenleven vanuit je eigen huis
De tuin is even breed als de woning en gaat vloeiend over in de natuur. Gooi de terrasdeuren open en je hebt niet alleen heel brede woonkamer, maar ook een lange. Zodra de zon schijnt ga je lekker loungen, dineren of spelen in je tuin. In het ontwerp wordt de natuur ook de tuin in gebracht, door bijvoorbeeld voorzieningen te maken voor egels en vogels. Het mag wel avontuurlijk blijven, er wordt niet teveel aangeharkt. 

Belangstelling voor ParkHouse?  
parijsch.nl

 

Bohemian lifestyle Parkhouse
Interieurimpressie in Bohemien stijl