LEK route: Gezinswandeling bij Buren

Winterse veldwandeling met fijn stadje om bij te komen

Een vrijdagochtend, ver in de herfst alweer. Kindjes naar school gebracht, tot half drie tijd om een nieuwe wandeling voor LEK uit te proberen. En ik bof, het is zo’n herfstdag met een laag zonnetje en intens blauwe lucht. Op de fiets naar Buren. De tocht ernaartoe over Molenkade en Hennisdijk is al een feest. Wie iets omfietst kan natuurlijk ook via Lekdijk, Beusichem, Zoelmond en Asch.  

Tekst en foto’s: Stefan Claessens 

Buren is een heerlijk start- en eindpunt van deze wandeling. Vol leuke winkeltjes, musea en horeca. Dit is vooral een veldwandeling die je vanaf de start bij de Pannekoekenbakker langs Molenwal en Aalstdijk het stadje uit leidt. Maar ik raad een extra ommetje aan, om ook de andere kant van het stadje en dan met name de stadswal langs het riviertje de Korne te ontdekken.  

De Toeren van Frederik Hendrik 

De Aalstdijk volgt het riviertje de Korne, een zijtak van de Linge, die op zijn beurt weer bij Gorinchem uitmondt in de Boven-Merwede. Het pad loopt door een verrassend open gebied met heerlijke vergezichten over een oeroud landschap en via de Aalswijksestraat terug naar Buren. Hier loop je vervolgens rondom een woonwijk, via ‘De Toeren’. Deze straat is onderdeel van een stelsel van lanen en dreven rond Buren, aangelegd door Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje. Langs ‘De Toeren’ ligt een mooie, historische hoogstamboomgaard die nu door vrijwilligers wordt beheerd. Verderop bevindt zich Stadstuin Radiant, in de jaren ’90 aangelegd door een oud-onderwijzer. Neem er gerust een kijkje, er is een overweldigende rijkdom aan plantensoorten te zien.  

Fruitrassen en Tichelgaten 

Wat volgt is een lekker lang stuk door het buitengebied van Buren. Eerst over een nieuw aangelegd pad dat ‘De Toeren’ verbindt met de Hennisdijk. Dit pad is beplant met tientallen fruitrassen en er is een houten huisje waarin je meer informatie over het fruit kunt vinden. Na de Hennisdijk volgt een rondje door de Burense Tichelgaten, een natuurgebied ontstaan door het afgraven van klei voor de baksteenindustrie. Hier groeien in de lente en zomer veel zeldzame planten in schrale hooilandjes. Een geliefd gebied voor veel natuurliefhebbers. 

Hierna loop je via het laatste stuk van ‘de Toeren’ terug naar de stad, maar je komt eerst nog door rijksmonument ‘Het Plantsoen’. Hier stond ooit een van de grootste kastelen van Nederland waar Frederik Hendrik gewoond heeft. De uitgang van ‘Het Plantsoen’ leidt je terug naar het startpunt.