wouw
Zwarte wouw – Saxifraga – Martin Mollet

Wouwen turven

Wauw
Rode wouw – Saxifraga – Martin Mollet

Het is weer zomer en de vakantie komt er aan. Een heerlijke tijd voor fietstochtjes rond Culemborg of voor vakantietripjes naar het buitenland. Zowel hier als daar is er in de zomer enorm veel te beleven op natuurgebied wanneer je er een beetje oog voor hebt.

Heerlijk bij Culemborg
In de uiterwaarden staat van alles in bloei en is het een kleurenpracht. Rolklaver, kattenstaart en nog veel meer. Op die bloemen vind je natuurlijk veel insecten, zoals zweefvliegen bijen en vlinders. Een wandeling in de Regulieren kan zo een stuk of 50 bruin zandoogjes opleveren en als je er vroeg op de dag of tegen zonsondergang bent ook nog wel eens een mooie sprong reeën. Wie weet hoor je in de populierenbossen de prachtige melodieuze zang van de wielewaal. Als je lekker op een terras op de Markt zit met een koel drankje hoor je de schelle roep van gierzwaluwen die in een geweldig behendige vlucht met wel 10 bij elkaar over de markt scheren. Kortom: er is hier bij Culemborg, ook in de zomervakantie, veel te genieten van de natuur.

Naar het Zuiden
Toch gaan veel mensen er in de zomer vandoor en Frankrijk en Duistland zijn favoriete bestemmingen. Daar zijn nog heel veel meer soorten planten en dieren. Ons landje is natuurlijk maar klein en flink vol met mensen, huizen, wegen, bedrijven en intensief landbouwgebied. In het buitenland vind je gewoon nog veel meer natuur. Veel leden van de Natuur- en vogelwacht Culemborg gaan ook naar het zuiden en hebben dan allerlei natuurboeken bij zich om al die andere soorten een naam te kunnen geven. Dat hoeft natuurlijk niet, want je kunt ook gewoon van al die vogels, vlinders en planten genieten zonder de namen te weten.

Wow, een Wouw!
Toch zijn er een aantal opvallende soorten die je bijna niet kunt missen tijdens een vakantie in Frankrijk, Duitsland of Spanje. De wouwen zijn daar een mooi voorbeeld van. Dit zijn grote en opvallende roofvogels. Ze zijn ongeveer zo groot als een buizerd en te herkennen aan hun mooie gevorkte staart. Bij de zwarte is het een lichte vork, maar bij de rode is hij vrij diep. Ik weet nog goed dat we als NVWC op jubileumkamp gingen naar de Camargue in Zuid-Frankrijk. We reden met een busje vol vogelaars urenlang over de Franse snelwegen en het was een sport zoveel mogelijk wouwen te zien te krijgen. We turfden ze netjes op de zonneklep van de huurbus en toen we in Arles aankwamen stonden er maar liefst 56 zwarte wouwen en 18 rode aangestreept. Let er maar eens op en kijk hoeveel er bij u op de zonneklep terecht komen.

Fotowedstrijd
Voor diegenen die in de buurt van Culemborg blijven is er trouwens ook genoeg te doen, want de Natuur- en Vogelwacht organiseert, samen met de Culemborgse Courant, de fotowedstrijd ‘Natuur in de buurt’. Iedere maand kun je hiervoor foto’s insturen die in de buurt van Culemborg gemaakt zijn. Er zijn vier categorieën: PUUR! Foto’s van natuur en landschap tussen Lek en Linge, STAD! Foto’s van de natuur in de stad Culemborg, KUNST! Een categorie voor de meest creatieve foto en KIDS! Een speciale categorie voor kinderen tot 16 jaar. Ga naar: http://www.nvwc.nl/foto-wedstrijd voor meer info.

De Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) zet zich al meer dan 40 jaar in voor natuurstudie, natuurbescherming en voorlichting over de prachtige natuur die we hier bij Culemborg hebben. Ze organiseert excursies, kampen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Er is een jeugdgroep die regelmatig op pad gaat in onze omgeving en er zijn werkgroepen die wilgen knotten en nestkasten maken, ophangen en controleren, maar ook die bepaalde soortgroepen aandacht geven zoals vogels, zoogdieren en insecten. Voor meer informatie: www.nvwc.nl.