yogabalans

Yoga is voor iedereen

Een  paar trappen op en je komt in een andere wereld, op de zolder van de Graanschuur.  De kromhouten balken en het door kastanjebomen gefilterde licht geven YogaBalans Culemborg een serene sfeer.

Bij de yogaschool van Marianne van Lobberegt zijn meerdere docenten aangesloten.  Die samenwerking is belangrijk. “Alleen zou ik dit niet kunnen,” zegt Marianne, “samen kunnen we meer aanbieden.”  Maar de gezamenlijkheid zit ook in samen yoga beoefenen in plaats van alleen. Dat heeft een grote meerwaarde, vinden ook de andere yogabeoefenaars die bij ons gesprek aanwezig zijn.

Flow of verstilling?
Yoga is er in veel soorten. Welke vorm van yoga bij jou past, kan afhangen van de docent die de lessen geeft of van het moment in je leven. Hatha yoga brengt bijvoorbeeld verstilling en ontspanning terwijl Vinyasa yoga gaat om de flow en vraagt meer inspanning en kracht. yogabalansEr is yoga voor verschillende doelgroepen, Marleen geeft bijvoorbeeld yogalessen aan mensen met kanker, en Marianne aan senioren of mensen met burn-out klachten. De oefeningen worden dan aangepast aan de mogelijkheden en kunnen zo ondersteuning geven.  Veel mensen doen aan yoga omdat ze ontspanning zoeken of vanwege klachten. Martijn: “Door yoga ben ik beter gaan zingen, ik heb meer controle over mijn ademhaling en ik ben sterker.” Sandra doet aan yoga naast hardlopen, voor de balans. Yoga blijft vaak niet beperkt tot de wekelijkse les op de yogamat. “Ik gebruik het ook in mijn dagelijks leven” vertelt Tim, “het helpt bewust te zijn van mijn lichaamshouding en wanneer ik druk ben in mijn hoofd  kan ik met een simpele oefening de aandacht naar bijvoorbeeld mijn voeten brengen”.

Soepel zonder oordeel
In haar yogalessen geeft Marianne rustige aanwijzingen en dat vinden haar leerlingen prettig. Oordelen hoort niet bij yoga, niet over anderen, en ook niet over jezelf. “Het gaat niet om de prestatie, het gaat om het erkennen en verkennen van je eigen grenzen en uiteindelijk zie je dat iedereen soepeler wordt”.

YogaBalans Culemborg
Buiten Molenstraat 7
4101 CJ Culemborg
0345 521225
06 44862734
www.yogabalansculemborg.nl