Kolibrievlinder---Kars-Veling

Zonnen tussen orchideeën

Een heerlijk zonnige dag in juni, lekkere 23 graden en een vrije dag? Dan gaat de Burense jeugd naar de Put van Buren. Deze plas, ontstaan doordat er grond is afgegraven, fungeert al sinds jaar en dag als prima zwemplek.  

Tekst en foto’s: Kars Veling 

Op zo’n zelfde heerlijk zonnige dag in juni, vind je de leden van de Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) in Buren op het Tichelterrein. Een toplocatie voor natuurliefhebbers. Hier vind je prachtige bloemenweiden met icarusblauwtjes, bloeiend streepzaad met daarop de prachtig zwart met rood gekleurde sint-jansvlinders en overal op het terrein groeien orchideeën. Het is een van de mooiste natuurgebieden in de Betuwe en er is altijd wat te beleven, zeker in de zomer.  

Natuurfreaks vs halfnaakte jeugd
Het mooie Tichelterrein is diezelfde Put van Buren. Voor de natuurfreaks is dat best wel lastig soms, want je wilt niet met je lange broek, je bergschoenen en je verrekijker door de halfnaakte jeugd van Buren paraderen. Daarom hebben we elk ons eigen territorium. De jeugd bij de plas en de natuurliefhebbers in de bloemrijke graslanden en bossen. Maar ook daar kom je veel mensen tegen, want door het natuurterrein loopt een Grand Randoneé, een lange afstandswandeling, die dagelijks door diverse mensen wordt gelopen. 

Veel te genieten
Een aantal wandelaars hebben ook wel door dat ze in een heel bijzonder terrein lopen. Ze zien de moeraswespenorchissen, de brede-, riet- en grote keverorchis en wellicht zelfs het soldaatje, ook een van de orchideeën op het Tichelterrein. Maar er is veel meer te genieten daar. In de rand van de plas, waar een boom is omgewaaid en de kale wortels tevoorschijn zijn gekomen, broedt een ijsvogel. Als je geluk hebt zie je die prachtige oranje met fluorescerend blauwe visetertjes over de plas scheren. Wellicht hoor je zijn schelle fluitende roep. 

Toptijd
Juni is de toptijd voor sint-jansvlinders en die kun je haast niet missen als je daar rondloopt. Het zijn nachtvlinders, maar ze zijn gewoon overdag actief. De kleur is prachtig zwart met bloedrode stippen. Ze behoren dan ook tot de familie van de bloeddrupjes. En er zijn meer nachtvlindertjes te zien op het Tichelterrein. De klaverspanner vliegt er rond en ook de bruine daguil laat zich zien. Met wat geluk zie je zelfs die geweldige kolibrievlinder. Een vlindertje dat eruit ziet en zich ook gedraagt als een kolibrie. Met zijn vleugels in een razend tempo fladderend blijft hij heel even stilstaan voor de bloem, net lang genoeg om er met zijn lange roltong nectar uit te zuigen. Zodra hij gedronken heeft wordt de tong weer netjes, als een horlogeveer, opgerold en opgeborgen onder zijn kop. 

Vakantieplek om de hoek
Het Tichelterrein, of voor sommigen dus de Put van Buren, is een heerlijk gebied om in rond te dwalen. Met zo’n prachtige plek om de hoek hoef je niet honderden kilometers te reizen om de vakantie op een leuke manier door te brengen. Je kunt er zonnen, zwemmen en genieten van heel veel mooie natuur. 

 

NVWC
De Natuur- en Vogelwacht Culemborg (NVWC) zet zich al meer dan 40 jaar in voor natuurstudie, natuurbescherming en voorlichting over de prachtige natuur die we hier bij Culemborg hebben. Ze organiseert excursies, kampen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Er is een jeugdgroep die regelmatig op pad gaat in onze omgeving en er zijn werkgroepen die wilgen knotten en nestkasten maken, ophangen en controleren, maar ook die bepaalde soortgroepen aandacht geven zoals vogels, zoogdieren en insecten. Voor meer informatie: www.nvwc.nl.